Toon de Graaf

toon_de_graaf_dirigentToon de Graaf is sinds 1 maart 2012 dirigent bij Excelsior. Hij is momenteel dirigent van 3 koren. Naast zijn dirigentschap bij COV Excelsior in Huizen is hij COV Gorkum in Gorinchem en COV Amicitia in Uithoorn.

Met zijn koren, apart en soms tezamen, voerde hij tot nu toe bijna het gehele oratoriumrepertoire uit. Naast de bekende werken probeert Toon met zijn koren echter ook andere wegen in te slaan. Regelmatig voert hij met zijn koren werken uit van minder bekende componisten (Zelenka) of componisten uit de 20e eeuw (Poulenc, Rutter). Bij de koorleden appelleert Toon nadrukkelijk aan het inleven van de tekst. Betrokkenheid bij de inhoud van de delen en de context leidt tot betere expressie en dynamiek, waarmee een bezield resultaat wordt behaald.

Met zijn koren maakt Toon met enige regelmaat reizen naar het buitenland. Zo werden de afgelopen jaren optredens verzorgd in Praag, Leipzig, Berlijn en Parijs.

Toon is tevens leraar muziek en kunstgeschiedenis op het Altena College te Sleeuwijk. Hij verzorgt daar veelvuldig de muzikale omlijsting van vieringen en andere culturele activiteiten. Hij componeert en arrangeert voor musicalproducties die op zijn school uitgevoerd worden.

Toon de Graaf werd geboren in Nieuwendijk bij Gorinchem. Hij kreeg al op jonge leeftijd pianolessen van zijn vader, zelf een verdienstelijk organist en koordirigent. In 1984 behaalde hij het diploma koordirectie ‘met onderscheiding’ op het Utrechts conservatorium. Hij studeerde daar bij Reinier Wakelkamp (koordirectie) en Charles de Wolff (orkestdirectie en partituurspel) Tegelijkertijd studeerde hij schoolmuziek bij Chris Bos en Herm van der Heijden. Hij volgde diverse cursussen en masterclasses bij onder andere Jan Eelkema, Lucas Vis, Daniel Reuss en Jos van Veldhoven.